AGAT
 

Agater karakteriseres ved deres tydeligt stribede mønster.

   
 

Agat er dannet ved udbrud i vulkanske bjergarter, hvor den flydende lava er størknet så hurtigt, at der er dannet små huler. Herigennem er strømmet vand med stort indhold af silikater, og dette vand har dannet lagene på den stribede agat, som ses når stenen skæres over.

 

Når der ikke er mere silikat tilbage til at fylde hele hulrummet op, opstår krystal-formationer med tusindvis af bittesmå glimtende krystaller - ligesom de krystaller, man ser i en ametyst. Disse agater kaldes druser.

Hvis agaten er helt fyldt ud, kaldes den en geode.

Selve stenen med "fyld" kaldes en agat-mandel.

På grund af dens vulkanske oprindelse er agaten en meget hård ædelsten, og den kan let skæres til smykkesten, figurer og fade. 

Idar-Oberstein i Tyskland er med rette berømt for sin ekspertise i slibning og behandling af ædelsten. I slutningen af det 14. århundrede opdagede man ametyst og agat nær de tidligere ukendte tyske byer Idar og Oberstein.

Råmaterialet blev brudt ved håndkraft, slibningen skete ved hjælp af vandkraften fra den nærliggende flod, og da man tidligt forstod at drage fordel af fremgangen inden for den kemiske industri, blev området hurtigt en stor magnet i den industri, der opstod omkring forarbejdningen af ædelsten.

Mange af Idar-Oberstein agaterne blev faktisk brudt i Brasilien og så sendt til Tyskland som ballast på de tomme skibe. Disse ædelsten blev sendt til Idar-Oberstein, hvor dygtige håndværkere forvandlede dem til eftertragtede smykkesten.
 

Mens det gamle håndværk med at slibe ædelsten næsten døde ud i det tidlige 19. århundrede, producerede Idar-Oberstein området stadig nogle af verdens smukkeste ædelstens-perler. Men produktionen er faldet betydeligt i løbet af de seneste 50 år på grund af den stigende konkurrence på ædelstens-markedet fra lande som Thailand og Indien, hvor arbejdskraften er meget billigere.

Calcedon, chrysopras og onyx er også agat-typer.

 

Halskæder med agat
 
#2850

#2542
       
         
         
         
 

 

       
       
 

 

       
   
         
         
       

 

 
                                                                             Tilbage