BERBER-COLLECTION

 

  Berberne i Marokko tilhører en af menneskehedens ældste civilisationer. Det er usikkert, hvor de kommer fra, men formodentlig er de kommet østfra og har bosat sig i Nordafrika i en linje fra Egypten tværs over Sahara til Atlanterhavet.

 

 
  Design, materialer og teknik i berber-smykkerne afslører århundreders tværkulturel kontakt på tværs af handelsruterne gennem Sahara til Middelhavet.

Generationer af berbere havde tæt kontakt med den jødiske befolkning, som dominerede smykke-industrien i Marokko. Smykkerne er et resultat af samarbejde mellem de jødiske kunstnere, som fremstillede smykkerne, de berbiske mænd som bestilte dem, og berberkvinderne som brugte dem sammen med deres klædedragt.

 

 

De fleste berbersmykker er fremstillet af sølv, som kvinderne foretrak på grund af dets glans og hvide farve. Som mange steder i den muslimske verden er hvid lig med renhed, fromhed og Islam.
Men de mest iøjnefaldende og karakteristiske smykker er de store kæder, fremstillet af rav, copal (delvist fossilt rav) og bakelit - blandet med koral, carneol, amazonit og sølv.

De antikke kæder indeholder store perler af rav fra de baltiske lande, bragt til Marokko via handelsruterne ned gennem Europa. Disse kæder er næsten alle på museer, mens de kæder der er til salg i dag for det meste består af perler, fremstillet af harpiks fra Louban-træet.

Læs mere >>

 

Den franske modeskaber Yves St. Laurent har indrettet et fantastisk museum, Villa Majorelle, i Marrakech i Marokko.

I museet vises gamle smykker og klædedragter fra berberne.

 

  Halskæder fremstillet med perler af Louban og copal amber fra Marokko:  
             
 

 

       
Halskæder designet som de originale berberkæder fra Marokko:

#2153

 

       
 

                                                                            Tilbage