TURKIS

 

  Turkis siges at være den første ædelsten, som var kendt af mennesket ca.5500 B.C., og den er lige siden blevet anvendt over hele verden som udsmykning. Der er historiske beviser på, at turkiser er fundet i Egypten, Tibet, Persien, Pre-Columbia, Kina og Amerika.

Turkiser deles op i grader, hvoraf den fineste er “High Grade Natural Turquoise”. Denne findes i alle nuancer fra himmelblå til æblegrøn. Den er hård og er let at polere.

Når man taler om “stabiliseret turkis”, har stenene gennemgået en proces, hvor man ved tryk og varme har fyldt de mikroskopiske huller og revner i stenen med kunstharpiks (resin). Efter tørring er stenen hård nok til at skære og polere.

"Rekonstrueret turkis" er pulveriserede turkis-stumper fra slibning og skæring blandet med blå farve og resin.
 
 
  Halskæder med turkiser fra Mexico, Tyrkiet, Tibet, Afghanistan og Iran

#2736

#2942
     
   
   

 

 

 

 

 

 

 

   
  TURKISER FRA USA

I Arizona og Nevada produceres de fleste amerikanske turkiser.
Arizona minerne er kendte for deres stærkt blå turkiser og Nevada minerne kendetegnes ved meget smukke grønne turkiser.

 
 
Royston

Kingman

Sleeping Beauty
     
  Royston
Royston er et distrikt i Nevada, som består af flere turkis-miner. Royston er kendt for sine smukke farver, der går fra dybt grønne til pragtfulde lyse blå farver, blandet med mørkebrune tegninger.

Den lille Ajax mine, som befinder sig i det sydlige centrale Nevada i Royston distriktet, er en af de relativt nye turkis-miner. Minen giver sten fra lys blå med mørkere blå årer til overvejende mørkegrønne med lyseblå områder. Den sidstnævnte farvekombination anses for usædvanlig for turkiser.
 
  Halskæder med Royston turkiser  
 

 
#2932

         
  Kingman
Kingman minen i det nordvestlige Arizona er en af de største turkis-miner i Nordamerika. Betegnelsen "Kingman" eller "high blue" refererer til den blå farve, som normalt ses i denne sten, og som er blevet farvestandard i industrien. Minen blev berømt for sine runde, stærkt blå klumper med sorte tegninger. Men alle nuancer af blå og grøn kan forekomme.
Gamle ægte Kingman Turkiser er sjældne.
 
  Halskæder med Kingman turkiser  
 
#2948

#2944
       
         
         
 

 

       
  Sleeping Beauty
Sleeping Beauty minen ligger ved Globe, Arizona. Turkiserne derfra er kendt for deres ensartede lyseblå farve uden tegninger. Sleeping Beauty turkiserne er favoritten hos Zuni Pueblo sølvsmedene, som bruger små perler til broderi og til inlay-smykker.

Minen var en af de største i Nordamerika, men lukkede i 2011. Så prisen på turkiserne fra denne mine er steget voldsomt, da de efterhånden er svære at få fat på.

 

 
  Halskæder med Sleeping Beauty turkiser  
             
   

 

         
  Indianer-smykker
Navajo- og Hopi-indianerne i Arizona og New Mexico har en lang tradition for at fremstille smykker af turkiser. Deres turkis-smykker er ikke bare pynt og beskyttelse mod sygdom, men også deres formue. Da de ikke har adgang til banker og kontante penge, udgør smykkerne ofte familieformuen.
 
  I hårde tider kan turkiserne nemt bruges som sikkerhed hos den lokale pantelåner.

Desværre, i mange tilfælde bliver smykkerne aldrig indløst. Pantelåneren beholder dem i den aftalte tid, og hvis lånet ikke bliver betalt, har han ret til at sælge smykkerne. Ofte når de ældre i familien dør, er smykkerne pantsat og pengene er fordelt til familien.

I mange år har handlere rejst rundt til pantelånerne nær reservaterne i Arizona og New Mexico og opkøbt indianernes smykker. De er ikke "turistfælde" ting eller billig import. De var engang del af en families liv og de betød meget for denne familie.

I efteråret 2015 rejste vi rundt i Arizona og New Mexico og købte kæder og smykker af indianerne. Vi blev  inviteret ind i deres hjem og med til deres fester og ceremonier.

 
 

 

       
                                                                                 Tilbage